3. helmikuuta 2011

fur, no fur or fake fur?

Turkikset. Ne jakavat ihmiset yleensä muutamaan selkeään leiriin: kettutyttöihin, H&M -muoviturkkeja käyttäviin teineihin, turkkimummoihin Stockalla ja niin edelleen. Minun ongelmani on se, että ainkaan toistaiseksi en kuulu mihinkään leiriin.
(Chanel: tekoturkkia, Lanvin: aitoa. Kuvat Style.com)
Syön lihaa. Suosin aitoa nahkaa kengissä, laukuissa ja vöissä, minulla on nahkatakki, joten tuntuisi hieman tekopyhältä alkaa vastustamaan juuri turkiksia erityisen kiivaasti. Toisaalta, tykkään eläimistä, käyn ratsastamassa ja lässytän koiranpennuille. Turkistarhakuvat järkyttävät ja eläinten huono pito ei missään tilanteessa - turkistarhalla, lihatilalla, koe-eläimenä tai lemmikkinä - ole hyväksyttävää.
Mikäli ottaisin huomioon pelkät tyyliseikat, käyttäisin varmasti turkiksia. Varsinkin näin talvella ne miellyttävät silmääni ja ovat varmasti lämpimiä. Kuitenkin aidot ja uudet turkikset ovat budjettini tavoittamattomissa ja niiden kohdalla omatuntoni tulee vastaan. En halua tukea turkistarhoja, vaikka haluaisinkin pukea turkin.

Tekoturkit harvemmin onnistuvat näyttämään ja tuntumaan tarpeeksi aidolta, jotta ostaisin sellaisen. Eikä H&M:n joka toisella vastaantulijalla näkyvän muoviviritelmän hankkiminenkaan oikein innosta. Eri asia ovat niin epäluonnollisilta näyttävät "turkit" - leopardikuosi esimerkiksi - joita kukaan ei vahingossakaan erehdy luulemaan aidoksi.
Kirpparit voisivat olla ratkaisu tähänkin pohdintaan. Käytettynä aidon turkin ostaminen ei välttämättä tuntuisi yhtä ikävältä ja kierrätys-ajatuksella saa omaa mielentilaa rauhoiteltua. Kenties hieman valheellisesti, sillä joskushan nekin eläimet on tapettu. Mutta on mielestäni "pienempi paha" ostaa turkisjuttunsa käytettynä, jos kerta sellainen on "pakko" hankkia...

5 kommenttia:

  1. Vaikka ostaisit kirppariturkin, se voi silti pahentaa tällä hetkellä turkistarhoissa olevien eläinten elämää - kun joku huomaa, kuinka ihana turkki sinulla on, saattaa hän mennä ja ostaa samanlaisen UUTENA. Kirppisturkikset lähinnä vain puhdistavat turkin käyttäjän huonosta omatunnosta, eläintä kun ei hänen vuokseen tapettu. Mutta toisaalta, pitäisikö lämmin turkis sitten heittää roskiin? Osaakin olla vaikeaa!

    Olen itse pohtinut näitä samoja asioita ja kokenut parhaaksi, että jätän kaikenlaiset turkit ostamatta. Milloin joku yritys haistaisi markkinaraon ja alkaisi tuottaa hyvissä oloissa eläneistä eläimistä turkiksia, ns. luomuturkiksia?

    VastaaPoista
  2. Totta, eivät kirppariturkkikaan ole täysin ongelmaton ratkaisu. Joskushan se eläin on kuitenkin tapettu ja turkki ostettu.

    Eettisesti tuotetut turkit olisivat hyvä vaihtoehto, tosin hinnatkin saattaisivat kohota aikas tähtitieteellisiksi. Mutta toisaalta, luulisi turkin olevan laadukkaampaa, jos eläin on kasvanut hyvissä oloissa.

    VastaaPoista
  3. Mun mielipide on tämä: Ei turkkeja. Ikinä. Koskaan. Koko turkistarhaus pitäisi lopettaa ja turkistarhaajista tehdä niitä turkkeja. Piste.


    Tuli varmaan selväksi kuinka inhoan ja halveksin turkkeja..

    VastaaPoista
  4. Ymmärrän todella hyvin tuon näkökulman, turkistarhaus on eettisesti hyvin arvelluttavaa touhua. Valitettavasti olen kuitenkin sen verran pinnallinen, että talvisaikaan turkkien ulkonäkö ja lämmittävyys miellyttävät...

    VastaaPoista
  5. turkiksisssa ei ole mitään sen epäeettisempää kuin lihansyönnissäkään - turkki lisäksi kestää vuosikymmeniä

    t. turkisten puolesta

    VastaaPoista